O kavi


o-kavi1

Kava je napitek, ki se pripravlja s kuhanjem zmletih zrn rastline kavovca. Kavovec je zimzelena rastlina, ki izvira iz Etiopije, danes pa se ga v proizvodne namene goji na več celinah.

Toplota, vlaga in nadmorska višina so glavni faktorji pri gojenju kave. Kultivirana rastlina kavovca je visoka 2-5m, v naravnem okolju pa zraste tudi preko 10m. Cvetovi kavovca so beli in imajo vonj, ki spominja na kombinacijo jasmina in cveta pomaranče.

Kavovec potrebuje 3-5 let, da prvič obrodi. Povprečno na posameznem drevesu zraste 1-3kg kave. Plod kavovca je intenzivno rdeče barve, v njegovi notranjosti sta po dve semeni, ki sta s ploščatim delom obrnjeni eno proti drugemu. Dozoreli plodovi se oberejo iz njih pa se izločijo semena.

Med različnimi vrstami kave, sta najpomembnejši Arabika in Robusta. ARABIKO gojijo v Južni in Severni Ameriki ter v Afriki. Raste na nadmorski višini preko 600m in ima debelejša zrna. Predstavlja največji delež svetovne proizvodnje. ROBUSTO gojijo v Afriki, Aziji in Južni Ameriki. Je zelo odporna vrsta, ki obilno rodi in uspeva na nadmorski višini 0-800m. Ima močnejši okus, zato se ta vrsta uporablja predvsem za mešanice.

o-kavi

Proces praženja kave je najzahtevnejša faza tehnološkega procesa predelave. Med praženjem se v zrnih razvije veliko število aromatičnih komponent, kar je zelo pomembno za pridobitev okusnega napitka. Temperatura in dolžina praženja sta v tej fazi ključnega pomena. Zrnja kave se med praženjem ves čas meša, da so na koncu procesa enakomerno pražena.

Kavo v zrnih je potrebno pred pripravo napitka zmleti. Najbolje je, če se to pripravi sproti, saj ima sveže mleta kava največjo aromo. Različne vrste kave pa zahtevajo različne stopnje mletja. Za pripravo klasične kave je potrebno, da je kava fino mleta, saj ta način mletja daje bogato peno. Po stopnji mletja, za klasično kavo, sledi espresso. Filter kava je najbolj grobo mleta, saj se le-ta po ekstrakciji v kontaktu z vodo precedi skozi filter papir.

Vsak posamezen postopek, od gojenja, obiranja, pa do praženja in mletja kave, je pomemben člen v verigi, ki vodi do zadovoljstva ob uživanju v aromatičnem napitku te eksotične rastline.